De nieuwe bestemming

Back to overview
Periode: 
1996 tot 2012

Wanneer de Belastingdienst verhuist naar het nieuwe gebouw op de Kop van Zuid, koopt Stadswonen de Puntegale in 1996 met het plan het gebouw om te zetten in huur- en werkruimte voor starters. Er moeten 201 woningen en ruim 18 werkruimten gerealiseerd worden. De Jong Bokstijn Architecten wordt ingehuurd om het pand duurzaam te verbouwen. De verbouwing neemt ruim twee jaar in beslag.
Voor de nieuwe plannen worden de vleugels van binnen bijna geheel gesloopt, op enkel de kolommen na. Tussen de kolommen, worden op verschillende afstanden woningen ingebouwd. Er zijn ongeveer veertien verschillende woningtypen in het pand aangebracht, variërend van 30 tot 150 M2. Vanwege de hoogte van de ruimten, worden de onderste drie verdiepingen voorzien van een tussenvloer, waardoor maisonettes ontstaan. Op de bovenste verdiepingen bevinden zich de grootste twee tot driekamerwoningen, die uit twee volledige verdiepingen bestaan en de gehele diepte van de vleugel beslaan.
In het gehele gebouw zijn moderne en milieuvriendelijke maatregelen toegepast. Het gebouw wordt verwarmd door stadsverwarming en alle woningen hebben een infraroodsysteem dat bij aanwezigheid van mensen automatisch de temperatuur regelt.
Voor de toiletten wordt gebruik gemaakt van regenwater (grijswatersysteem) en het dak is voorzien van zonnepanelen. Daarnaast zijn alle ramen voorzien van modern isolatieglas.
Alle bewoners hebben een chipkaart voor toegang tot de eigen woning, het opereren van de lift en de algemene toegangsdeuren.
Vanwege deze duurzame toepassingen is de Puntegale in 1998 door de Ministeries van VROM en EZ benoemd tot Voorbeeldproject Duurzaam en Energiezuinig Bouwen.
Sinds het pand in 1998 aan Stadswonen is opgeleverd, is het continu bewoond. Ook de bedrijfsruimten in het pand zijn voortdurend verhuurd.