Eindelijk is het gebouw klaar

Back to overview
Periode: 
1946 tot 1996

Na de oorlog is het pand tijdelijk gebruikt als kamp voor de geallieerden die wachtten op hun terugkeer naar huis. Eind 1946 wordt de bouw hervat en worden nog drie verdiepingen, nu met een lagere plafondhoogte, aan het gebouw toegevoegd. Over de laatste drie verdiepingen wordt opnieuw een kap geplaatst. Voorts wordt het gebouw aangepast aan nieuwe technische eisen. Zo worden de Paternosterlift en een telefooncentrale in het pand aangebracht. In 1948 wordt het voltooide kantoor opgeleverd. Gezien de bestemming van het gebouw duurde het niet lang voordat de straat waaraan het gebouw stond in de volksmond bekend kwam te staan als de ‘Plukme kaal-straat’.

In de periode dat het pand als belastingkantoor fungeert, werken circa 800 mensen in het pand. Bij binnenkomst staat er slechts een bureau in de hal. Daar zit de portier die de bezoekers naar de juiste afdelingen verwijst. Op de onderste verdiepingen aan de voorzijde zitten de belangrijkste diensten en medewerkers, met de mooist ingerichte kantoren. Op de bovenste verdiepingen wordt gewerkt in grote open ruimten die de gehele lengte van de vleugel beslaan. Alle bureaus zijn in lange rijen opgesteld en er mag niet gepraat worden. Elke afdeling heeft zijn eigen toezichthouder die zijn collega’s hierop moet controleren. Het pand wordt jaarlijks druk bezocht omdat alle Rotterdammers hun belastingen persoonlijk contant moeten afrekenen.